A tárgyalás művészete

A tárgyalás művészete

A tárgyalás művészeteA munkapiac versenyképessége miatt az álláskeresőknek interjún kell részt venniük azért, hogy megszerezzenek egy munkát. Ha elnyerted a munkát, azt javasoljuk, egyezkedj a munkaadóval a munkaajánlat feltételeiről.

A tárgyalás titka abban rejlik, hogy tudnod kell mikor kell megállni…

 

Csináld meg a házi feladatodat: A tárgyalás művészet, egy olyasvalami, amit gyakorolni kell. Először is, készíts egy rövid értékelést a tárgyalási képességeidről. Úgy érzed, könnyen megy a tárgyalás amikor egy autót szeretnél vásárolni? Amikor béremelést kértél legutoljára, sikerrel jártál? Amennyiben a korábbi egyezkedések során sikeres voltál, meglehet hogy az ezirányú képességeid már most megvannak.

Lapozz fel üzleti magazinokat, vagy szerezz be a helyi könyvtárból olyan dokumentumokat, amelyek tárgyalási technikákról, stratégiákról írnak. Ha te vagy az, aki mindig enged az árból, vagy sohasem tudta elérni, hogy fizetésemelést kapjon, akkor segítségedre lehet, ha a barátaiddal gyakorlod a munkaajánlat tárgyalását.

Tudd, hogy mikor kell megállni: A tárgyalás nem azt jelenti, hogy mindenáron győzni szeretnénk, hanem, hogy megegyezzünk a leendő munka feltételeiről.

Először is, határozzuk meg a fizetést és a minimális juttatásokat amiket szeretnénk megkapni. Az adott céloktól függetlenül – 3 hét szabadság 2 hét helyett, utazási lehetőségek, fejlődni időről időre – ezek elsőbbséget élveznek a tárgyalás során. Ha a fő célkitűzésekre koncentrálsz és nem az azonnali nyereségekre, akkor tudni fogod, hogy mikor kell elfogadnod az ajánlat feltételeit.

Légy kreatív: Ne csak a fizetésre gondolj amikor a munkaadóval tárgyalsz. Amennyiben lehetséges, egyezkedj más jellegű dolgokról is, mint például: különböző tréningeken való részvételi jog, sokkal rugalmasabb munkarend vagy akár egy jobb időbeosztás a nyár folyamán. Az összes lehetőséget figyelembe kell venned ahhoz, hogy úgy érezd, hogy jól döntöttél.

Ne legyél nagyravágyó: A legjobb helyzetben fejezd be a tárgyalást. Ha az egyezkedést csak a tárgyalás kedvéért folytatod, amikor már egy meglehetősen jó ajánlatot kaptál, veszíteni fogsz. A munkaadó egyszerűen befejezi az egyezkedést és egy végső ajánlatot tesz további megbeszélés nélkül, ezzel elidegenítve magadtól a leendő főnöködet. Még az is megeshet legrosszabb esetben, hogy a munkát is elveszíted.

0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Így választanak munkahelyet a Z-generáció tagjai
Tovább olvasom

Így választanak munkahelyet a Z-generáció tagjai

Egy országos felmérés arra kereste a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak munkahelyet a Z-generáció tagjai. A válaszadók többségének nem a legfontosabb, hogy egy ismerős, vagy barát ajánlja-e a munkahelyet. Egyre nagyobb jelentőséggel bír számukra az, hogy büszkék tudnak-e lenni az adott munkahelyre.
Miért van itt az ideje, hogy a HR végre ne csak a HR-rel törődjön
Tovább olvasom

Miért van itt az ideje, hogy a HR végre ne csak a HR-rel törődjön

A legtöbb munkavállaló nem törődik a HR osztállyal, legalábbis egészen addig, amíg olyan problémájuk nem keletkezik, amivel pont őket kell megkeresni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az emberek többsége nem szereti a HR-t, csak egyszerűen nem látják a hasznosságát, nem érzik, hogy mit tesz hozzá a napi munkájukhoz.