Mennyit keresnek a pályakezdők?

Mennyit keresnek a pályakezdők

Mennyit keresnek a pályakezdőkA friss diplomások, és a pályakezdő fiatalok az álláskeresésnél a legfontosabb szempontként a havonta megkereshető munkabér összegét veszik figyelembe. Minél többet ajánlanak, annál jobb – gondolják, hiszen ezért tanultak ennyi éven át, hogy egy jó állást, és egy megfelelő munkabért kapjanak. Azonban sokszor nem ajánlanak nekik annyit, mint amennyit ők szeretnénk kapni.

Egy átlagos fiatal bruttó 280 ezer forintot szeretne keresni, azonban sok esetben ennek az összegnek csak egy bizonyos részét kapja meg, hiszen a munkáltatók által ajánlott összeg maximum 250 ezer, de akár 230 ezer körüli bruttó forint is lehet. Természetesen a kínált havi bér nagymértékben függ a végzettségtől, és attól is, hogy melyik felsőoktatási intézményben végzett a hallgató.

Ezen kívül az is befolyásoló tényező, hogy az ország melyik részén, melyik régiójában szeretne elhelyezkedni. Felmérések alapján, az ország északi, északkeleti részén a friss pályakezdők sokkal, harmadannyival kevesebb munkabérre számíthatnak, mint az ország többi részén.

A Magyarország középső részén élő fiatalok, és az ország nyugati oldalán már mernek remélni magasabb, mint 200 ezer forintos havi fizetést is.

A megszerzett diploma mellett mégis az számít, hogy milyen végzettséggel szeretne elhelyezkedni a pályakezdő. A statisztikai adatok szerint a legkevesebb fizetésre az egészségügyben, és a bölcsész szakokon diplomázottak számíthatnak, de ez nem újdonság. Manapság sok vita van az egészségügyi dolgozók fizetésemeléséről.

Ettől magasabb fizetésre számíthatnak az informatikai, jogi, gazdaságtudományi, és a műszaki szakokon végzettek. Viszont érdemes vigyázni, mert a trendek változnak. Ami ma jónak számít, nem biztos, hogy “holnap” is az lesz. Az informatikai területen például már mutatkozik némi “túlnépesedés” és jogi pálya sem annyira biztos már, mint néhány évvel ezelőtt.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Gyakornoki program
Tovább olvasom

Gyakornoki program

Amikor a legjobb munkaerőt keressük, szóba jöhet a gyakornoki program, mint kiválasztási folyamat. Itt általában a jelentkezők próbálják meggyőzni a munkaadót arról, hogy éppen Ők felelnek meg az adott pozícióra, de valójában nem csak a jelentkezőnek kell meggyőzőnek lennie, hanem a gyakornoki program meghirdetőjének is.
Az ingyen csokigolyó már nem elegendő
Tovább olvasom

Az ingyen csokigolyó már nem elegendő

Felejtsük el a plusz juttatásokat, mutassunk inkább több figyelmet munkavállalóink felé. A Google-nél odafigyeltek a kényelemre: a masszázsfotelek, asztalifoci és természetesen ingyenes snack-ek, beleértve (E.T. után szabadon) az M&M's csokigolyót is.