A munkaerő megtartása nem csak a partikat és a közös ebédeket jelenti

A munkaerő megtartás nem csak a partikat és a közös ebédeket jelenti

A munkaerő megtartás nem csak a partikat és a közös ebédeket jelenti

Egy amerikai kutatás szerint a munkaerő 70%-a aktív vagy passzív módon nem elkötelezett. A munkavállalók mindössze 41%-a érti pontosan, hogy miben is más a cég aminek dolgoznak, mint a versenytársak.

Nem csoda hogy álmatlan éjszakáik vannak a vállalkozóknak a magas tréningdíjaktól elkezdve a munkaerő-kölcsönzés árán keresztül a produktivitás elvesztéséig.

Nagy a korreláció abban, hogy hogyan érzi magát a munkavállaló és hogy mit gondol a cégről a vevő. A legtöbb vállalat túl sokat fókuszál a távozó kollégákra, nem pedig arra, hogyan tarthatná meg őket. Az emberek motiválásának mikéntjének megértése a kulcs a munkaerő megtartáshoz.

A munkaerő megtartása nem arról szól pizza-ebédeket tartunk és közös nyaralást szervezünk. Az egyéb programok szorosan hozzájárulnak a munkáltatói érték ígérethez (EVP = employment value proposition), ami az összes előnyt foglalja magában, ami miatt a munkavállaló csatlakozik a vállalathoz, teljesít és marad is.

Egy hatékony EVP egyértelműen kifejezi az egyedi karakterisztikákat, amik jó lehetőségeket kínálnak a jó fizetésen kívül.
A különböző elemek, mint a kultúra, az értékek, a munkakörnyezet, a vezetőség és a szervezeti viselkedés kritikus tényezők.

Az EVP különösen hasznos eszköz lehet kis- és középvállalkozások számára. Az EVP lehet a fegyverünk a jobb fizetést kínálókkal szemben és talán még fontosabb az új generációnak.

Tehát hogyan is lehet jó munkaerő megtartó stratégiát kidolgozni?

Vissza kell térnünk egészen az alapokhoz: a munkavállalóhoz. Az EVP előhozásának folyamata más a korábban megszokott programoktól mert a munkavállaló tapasztalataira épül, nem általánosságokra. Az EVP már alapból létezik a szervezetben – nem lehet létrehozni, fel kell fedezni.

Kérdezzük meg a dolgozóinkat, hogy mi az igazán fontos nekik a napi munka során, mitől lesznek boldogok és mit kell változtatni ahhoz, hogy maradjanak is. A begyűjtött információ segítségünkre lesz a HR-es napirend megtervezésében rövid- és hosszútávon egyaránt.

Az elismerés is fontos szerepet játszik a megtartásban. Ha felfedeztük a vállalat EVP-jét, tegyük fel a kérdést: Hogyan tudunk azonosulni ezekkel az értékekkel?

Sokkal fontosabb a bizonyíték arra, hogy betartottuk ígéreteinket, mintsem a szavak bizonyos kézikönyvekben vagy akár a falra vetve. Ha nem tudjuk teljesíteni ígéreteinket, azáltal nagy mértékben sérülhet a bizalom. Manapság már megtalálhatók olyan weboldalak, ahol a munkavállalók írnak a cégekről értékelést – ezáltal egyszerűbbé téve a munkavállalók gondolatának közvetítését.

Az, hogy mi működik a szervezetnek attól függhet, hogy miben különleges. Ha a jó munkaerő megtartása álmatlan éjszakákat okoz, kérdezzük meg magunktól: “Miért kellene maradniuk? Mit ajánlunk mi, ami egyedi és máshol nem kaphatják meg?”

A legjobb szervezetek időt szakítanak arra, hogy megismerjék a saját egyedi EVP-jüket a különböző programok szervezéséhez, amik a legjobban illeszkednek az ott dolgozók igényeihez.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Gyakornoki program
Tovább olvasom

Gyakornoki program

Amikor a legjobb munkaerőt keressük, szóba jöhet a gyakornoki program, mint kiválasztási folyamat. Itt általában a jelentkezők próbálják meggyőzni a munkaadót arról, hogy éppen Ők felelnek meg az adott pozícióra, de valójában nem csak a jelentkezőnek kell meggyőzőnek lennie, hanem a gyakornoki program meghirdetőjének is.