Mit tegyünk és mit ne tegyünk, amikor egy vetélytárstól alkalmazunk munkaerőt

Mit tegyünk és mit ne tegyünk, amikor egy vetélytárstól alkalmazunk munkaerőt

Hol találhatjuk meg az alkalmas munkaerőt? Természetesen a vetélytársunknál. Íme néhány példa az alkalmazásukkal kapcsolatosan.Mit tegyünk és mit ne tegyünk, amikor egy vetélytárstól alkalmazunk munkaerőt

Manapság nagyon nehéz szakképzett munkaerőt találni. A munkaadók megfelelő tapasztalattal rendelkezőket keresnek, akik jártasak a szakmájukban. Sok menedzser kizárólag a versenytársaktól tud szert tenni ilyen munkaerőre.

A munkaerő-toborzás ezen formája egyszerűnek tűnhet, de mindenképp legyünk óvatosak. Álljon itt segítségül néhány jó tanács hogy kideríthessük, tényleg jó ötlet-e a vetélytárstól elcsábítani a munkaerőt:

Ajánljunk fizetésemelést

Azok, akiket jól érzik magukat a munkahelyükön és jól teljesítenek, nem kockáztatják meg, hogy kilépjenek és esetleg rosszabbul érezzék magukat más pozícióban. Ebből kifolyólag tehát ösztönözni kell a munkavállalót, hogy nálunk akarjon dolgozni.

A legjobb ösztönzés a nagyobb fizetés felkínálása. Azt sugallja a munkavállalónak, hogy teljes mértékben megbízunk benne és pontosan tudjuk, hogy megéri a beruházást. Azonban ha nem tehetjük meg, hogy egy nagyobb összeg felajánljunk, van más módja is az ösztönzésnek. Például kisebb IT cég esetén gyakran hallani olyat, hogy nagyobb pénz híján részesedést ajánlanak a vezetők a jó teljesítménnyel bíró alkalmazottak számára.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a versenykorlátozó megállapodást

A versenyjogi együttműködés keretein belül a felek vállalják, hogy egymással nem folytatnak piaci versenyt. Más szóval, a megállapodás arra vonatkozik, hogy nem alkalmazhatjuk vetélytársunk munkavállalóját. Egyesek ezt figyelmen kívül hagyják, de tartsuk szem előtt az ajánlattételünk előtt, hogy könnyen létezhet ilyen fajta megállapodás korábbról.

Nem lehet tudni, hogy milyen erősen fog ragaszkodni a korábbi munkaadó ehhez az egyezményhez, megeshet hogy mind a munkavállalót, mind pedig az új munkaadót beperlik.

Fektessünk be az új alkalmazottak képzésébe

A megfelelő munkavállaló alkalmazása nem jelenti azt, hogy egyből sikeres lesz a cégben is. Épp úgy, mint más alkalmazottak, időre lesz szükségük a beilleszkedéshez és akár további képzésekre is. Ezt ki kell várni.

Fontos, hogy a munkavállaló tisztában legyen a szervezet működésével, mik a különbségek az előző munkahelyéhez képest, milyen eszközök állnak a rendelkezésére a napi teendők elvégzéséhez és nem utolsó sorban megismeri a vállalat kultúráját is.

Mielőtt a közvetlen vetélytárstól szeretnénk munkavállalót alkalmazni, mindenképp elemezzük ki, hogy ez lesz-e a jó döntés. A megfelelő munkaerő alkalmazása a vetélytárstól rengeteg előnnyel jár, de épp annyi buktatója is van.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
A HR ideje még nem járt le
Tovább olvasom

A HR ideje még nem járt le

Az Oracle arra figyelmeztette a HR vezetőket a HR Tech World konferencián, hogy a jövőben a HR folyamatok előtérbe helyezése helyett a csapatok teljesítményére gyakorolt hatásukkal igyekezzenek fontosabb szerephez jutni.