Mely tényezők befolyásolhatják a dolgozók teljesítményét?

Mely tényezők befolyásolhatják a dolgozók teljesítményét?

Mely tényezők befolyásolhatják a dolgozók teljesítményét?A dolgozók teljesítményét befolyásoló tényezők megértése lehet a kulcs a jobb morál és a termelékenyebb munkahelyért folytatott küzdelem sikeres megvívásában. Több faktor is van, ami hatással lehet a teljesítményre, mind a magánéletben, mind a munkában. Fontos, hogy beszéljünk a témákról, amelyek problémákat okozhatnak munkahelyünkön.

A személyes problémák vannak az első helyen a teljesítményt meghatározó tényezők listáján. A legtöbben nem vagyunk képesek külön kezelni a magánéletünket amikor egy komoly személyes krízisben vagyunk, például válunk, elveszítünk egy családtagot vagy ha egyéb más dolog okoz lelki traumát. Noha a felettes nem feltétlen tudja megoldani a problémát magát, együttérzést mutathat és nyugalmat sugározhat a kritikus idő alatt. Az alkalmazott emberként kezelése amikor szükség van rá, létfontosságú tényező ahhoz, hogy az egyén teljesítménye ugyanolyan legyen mint a krízis előtt.

A munkahelyek gyakran társas helyek, és míg a barátságos munkakörnyezet nagy előnyére válhat a cégnek, a munkahelyi kapcsolatok nagyban befolyásolhatják a dolgozók teljesítményét. Akár a kávészünet nyúlik hosszasra, vagy az egész iroda az egyik manager magánéletét hallgatja, fontos, hogy pontosan definiáljuk a társas és a professzionális közeg közötti különbséget. A dolgozók közötti barátságot munkaidőn kívül ápoljuk, de munkaidőn belül próbáljunk meg szakemberhez méltón viselkedni.

A megfelelő képzés és kvalifikációk is befolyásolhatják a dolgozó teljesítményét. Az alkalmazás első pár hetében bizonyosodjunk meg afelől, hogy a dolgozók helyesen tanulják meg a munkafolyamatokat, ne maradjon teljesítményük várakozáson alul. Egyes vállalatok általános dolgokra veszik fel az embereket, például asszisztensnek, majd további feladatokat bíznak rájuk és megfigyelik, hogy mely területeken tehetségesek és ez irányban segítik, hogy fejlődjenek. Ezáltal nemcsak hogy könnyedén bepillantást nyerhetünk a dolgozó erősségeibe és gyengeségeibe – nem úgy, mint egy interjún – hanem az egyén is kap egy lehetőséget, hogy a cégen belül előrébb léphessen.

Triviálisan hangzik, de a szegényes vagy hibás berendezés is hatással lehet a munkavállaló teljesítményére. Ha a dolgozók több mint 10 éves számítógépekkel dolgoznak, nem csak a produktivitás csökken, de azt is érezhetik, hogy a munkájuk nem olyan fontos a vállalat számára. Egy építőmunkás úgy érezheti, hogy testi épsége nem fontos a cégnek, ha régi, ütött-kopott szerszámokkal kell dolgoznia, vagy a biztosító kötél elkezd fesleni. A gazdasági helyzetünkhöz mérten próbáljuk megadni dolgozóinknak a legjobb eszközöket ahhoz, hogy hatásosan tudják munkájukat végezni.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
A HR ideje még nem járt le
Tovább olvasom

A HR ideje még nem járt le

Az Oracle arra figyelmeztette a HR vezetőket a HR Tech World konferencián, hogy a jövőben a HR folyamatok előtérbe helyezése helyett a csapatok teljesítményére gyakorolt hatásukkal igyekezzenek fontosabb szerephez jutni.