5 hasznos tanács az új munkaerő hatékony beilleszkedéséhez

5 hasznos tanács az új munkaerő hatékony beilleszkedéséhez

5 hasznos tanács az új munkaerő hatékony beilleszkedéséhezGratulálunk! Leszerződtetted a legjobb munkaerőt az adott pozícióba, már csupán abban kell segíteni neki, hogy zökkenőmentesen menjen a beilleszkedése. Milyen nehéz lehet ez? Esetenként változó, de nagy többségben magában foglal bizonyos nehézségeket…

Friss statisztikák szerint az új munkaerő csaknem 1/3-ada az első 2 évben nem marad a munkahelyén. Amennyiben szeretnéd megtartani a munkaerőt, olvasd el az alábbi pontokat, talán a segítségedre lesznek.

1) Vonjuk be a dolgozókat az alkalmazási folyamatba

A meglévő munkavállalók potenciális versenytársnak tekinthetik az újonnan érkezőket, akik veszélyeztetik állásukat. Ezáltal az új munkaerő rosszul érezheti magát az adott közegben, ami nem a legjobb egy új munka elkezdéséhez. Ennek elkerülése érdekében vonjunk be a cégnél dolgozó alkalmazottakat is a folyamatba.

Ez nem csak azt mutatja, hogy megbízunk a dolgozóinkban – ami már a munkaerő megtartását jelentheti – hanem segít az új kollégát melegebb fogadtatásban részesíteni.

2) Reális elvárásaink legyenek

Az új munkaerő befektetésnek számít a munkaadóknak és a legtöbb menedzser előbb vagy utóbb természetesen eredményeket szeretne látni. Ám azonban ha az elvárásoknak túl hamar hangot adunk, nagy nyomás alá helyezhetjük a dolgozót.

A stratégia szerint az elején az elvárások arra korlátozódjanak, hogy a munkavállaló figyeljen meg mindent, tanuljon a kollégáitól. Ezáltal kölcsönös bizalom alakul ki közte és a már meglévő dolgozók között, továbbá azon felül, hogy egyénileg és csapatban is jobban fog teljesíteni, nagyobb valószínűséggel fog a munkahelyén maradni.

3) Az elejétől kezdve figyeljünk oda a kétirányú visszacsatolásra

Az új dolgozók szívesen veszik a javaslatokat a munkájukat illetően, azonban ha ez kéretlenül érkezik, defenzívvé válhatnak. A menedzserek lehetőleg beszéljék meg az új alkalmazottal, hogy őszinte véleménnyel lehet-e munkájukról, illetve hogy ők maguk mit gondolnak a menedzserek munkájáról. Ez a kétirányú visszacsatolás azon kívül, hogy az új dolgozó hatékonyságát növeli, még azt is sugallja nekik, hogy adnak a véleményükre, meghallgatják őket.

4) Mutassunk példát

Amikor mindezekkel megvagyunk, biztosítsuk afelől a dolgozót, hogy a kézikönyvben leírtak nem csak üres szóbeszédek, hanem a gyakorlatban is működnek a munkahelyen. Ha felismerik, hogy a vezetőség és a munkatársak is ragaszkodnak a magas színvonalhoz, az új dolgozók sokkal motiváltabbak lesznek, és követik majd ezt a viselkedést.

5) A vezetőknek is szükség van oktatásra

A munkaerő hatékony beillesztési folyamata bármely szervezet számára kihívást jelent. Egy szakképzett oktató segítségére lehet a menedzsmentnek abban, hogy felismerjék és hatékonyan alkalmazzák többek között a fenti stratégiákat. Ezek a stratégiák hosszútávú eredményeket hoznak – és nagyobb eséllyel tudjuk megtartani a munkaerőt.

0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Mennyit keresnek a pályakezdők
Tovább olvasom

Mennyit keresnek a pályakezdők?

A friss diplomások, és a pályakezdő fiatalok az álláskeresésnél a legfontosabb szempontként a havonta megkereshető munkabér összegét veszik…
Gyakornoki program
Tovább olvasom

Gyakornoki program

Amikor a legjobb munkaerőt keressük, szóba jöhet a gyakornoki program, mint kiválasztási folyamat. Itt általában a jelentkezők próbálják meggyőzni a munkaadót arról, hogy éppen Ők felelnek meg az adott pozícióra, de valójában nem csak a jelentkezőnek kell meggyőzőnek lennie, hanem a gyakornoki program meghirdetőjének is.
A tárgyalás művészete
Tovább olvasom

A tárgyalás művészete

A munkapiac versenyképessége miatt az álláskeresőknek interjún kell részt venniük azért, hogy megszerezzenek egy munkát. Ha elnyerted a…