Mobbing, a munkahelyi zaklatás

Mobbing, a munkahelyi zaklatás

Mobbing, a munkahelyi zaklatásA mobbing munkahelyi stressz okozása szándékosan, sorozatos támadás, általában csoportos összefogás eredménye. A szó az angolból ered (to mob), jelentése: megtámad, ostromol.

Általában egy helytelenül, vagy nem teljesen tisztázott konfliktusból ered, amely elindítja a cselekvések sorozatát. Az egyes helyzetek önmagukban nem számítanak „mobbing”-nak, de egészében már az. Szisztematikus kirekesztés, kiközösítés és megalázás egy vagy több embernek köszönhetően, de az esetek zöménél a többiek hallgatólagos asszisztálásával, hosszabb időn keresztül (fél év) hetente legalább egyszer fordulnak elő kellemetlen szituációk.

A mobbing már az óvodában megjelenik, az iskolai hétköznapok egyik sajnálatos velejárója és a munkahelyeken is gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk. A másikat nevetségessé teszik, rossz hírét keltik, információkat tartanak vissza, pletykálnak róla, iratait, személyes tárgyat eltűntetik, kibeszélik, hirtelen csönd támad, ha az illető belép, nem köszönnek neki, szakmailag megkérdőjelezik, szexuálisan zaklatják, nemi hovatartozását firtatják, fenyegető üzeneteket kap névtelenül: mindezek a mobbing velejárói.

Nincs klasszikus áldozat, bárkiből lehet az, nemcsak a kollégák, hanem a főnökök is állhatnak a háttérben. Sőt gyakoribb, hogy a főnök kezdi, a kollégák pedig vagy hallgatnak, és úgy tesznek, mintha semmit nem vennének észre, vagy kiveszik a részüket.

Az áldozat olyan mértékű lelki terrornak van kitéve, hogy a következményei akár krónikus betegségek is lehetnek, az érintett munkahelyi teljesítménye csökken, többet hibázik és akár az állását is elveszítheti ezért. Pontosan ezért a leggyakoribb, hogy a mobbing mögött a főnök áll, és stratégiailag a munkaerő-leépítés eszközeként használja. (Ha az illető maga mond fel, akkor még végkielégítést sem kell fizetni.)

Az áldozat lehet az új kolléga egy összeszokott csapatban, vagy olyasvalaki, aki különbözik a többiektől egészségileg, nyelvhasználatában, szociális státuszában (gyermekét egyedül nevelő szülő), viselkedésében (dohányos egy nem dohányos csapatban), ruházatában, világképében, vagy különösen lelkes munkaerő, esetleg introvertált személység.

A mobbing jelensége különösen a szolgáltatási szférát érinti, pl. egészségügy, tanintézmények, bankok, hivatalok.

Maga a jelenség beteggé tesz, az érintettek már néhány napon belül gyomorpanaszokkal, emésztési problémákkal, alvás- és koncentrációzavarral, fejfájással, depressziós hangulatokkal küzdenek. Minél hosszabb ideig zaklatják, annál nagyobb a valószínűsége, hogy krónikus betegségek alakulnak ki, pl. szív- és érrendszeri, légzőszervi panaszok, gyomor- és béltraktus elváltozásai, bőrproblémák, gyógyszer-, drog- és alkoholfüggőség.

0 Shares:
Ez is tetszhet
Mi a fizetés?
Tovább olvasom

Mi a fizetés?

Ha fizetésről beszélünk, az sok mindenkinek annyit jelent, hogy a munkaadó fizet valamennyi pénzt a munkavállalónak. Ez közel…
Az ingyen csokigolyó már nem elegendő
Tovább olvasom

Az ingyen csokigolyó már nem elegendő

Felejtsük el a plusz juttatásokat, mutassunk inkább több figyelmet munkavállalóink felé. A Google-nél odafigyeltek a kényelemre: a masszázsfotelek, asztalifoci és természetesen ingyenes snack-ek, beleértve (E.T. után szabadon) az M&M's csokigolyót is.
Mit csinál egy ügyvéd?
Tovább olvasom

Mit csinál egy ügyvéd?

Manapság egyre nagyobb szükség van arra, hogy mindenről jólinformáltak legyünk. Gyakran találkozunk olyan szituációkkal, melyekre a legkevésbé sem…

Intranet? Mire is jó az?

A statikus Intranet-nek leáldozott, sokszor a vállalat dolgozói önszorgalomból a szociális hálókon (pl.:=Facebook) cserélnek információt egymással. Ideje lenne…