Munka a számítógép előtt – Mire figyeljünk oda, ha hosszabb időt töltünk el a számítógép előtt?

Munka a számítógép előtt

Munka a számítógép előttTermészetesen sok munkahelyen a számítógép elengedhetetlen segítség, ezt nem is vitatjuk, de jó, ha végig gondoljuk, hogyan tehetjük kellemesebbé és egészségesebbé a munkánkat.

Szinte mindenki ismeri a jelenséget: néhány óra a gép előtt, és máris feszül a vállunk, fáj a fejünk, fáradtnak érezzük magunkat, a szemük ég és könnyezik, nem is beszélve az elektroszmogról, amely ki tudja, milyen kellemetlenségeket okozhat.

Minden második dolgozó, aki sok időt tölt a számítógép előtt ülve, hátpanaszokról és rendszeres fejfájásról számol be. Évek hosszú során mindez tartós panaszokat is okozhat.
A szemünk 1500-3500 alkalommal pillant a monitorra, a billentyűzetre és az íróasztalra. Eközben azonban szinte el is felejtünk pislogni, amely irritálja a szemet.

Ugyanazok a mozdulatok, és az, hogy ugyanabban a pózban ülünk huzamosabb ideig, maradandó problémákat (RSI= Repetitive Strain Injury) okozhatnak, tehát az izmok, az ízületek, az idegek és a látás nagy veszélynek vannak kitéve. A betegség nagyban hasonlít a teniszkönyökhöz. Természetesen ez a jelenség, amelyet a külföldi szakirodalom titkárnőbetegségnek is hív, utolérheti azokat is, akik a kezükkel mindig ugyanazt a mozgást végzik, pl. a pénztárosnők, vagy zenészek.

Érdemes munka közben gyakrabban szellőztetni, mert, a túl száraz levegő hatására a képernyő jobban vonzza a port. (Mint a hamar porosodó tévéképernyő.) Ez az allergiásoknál tüneteket is kiválthat.

Már a WHO is foglalkozott a problémával, hogy okozhat-e maradandó egészségi károsodást a sugárzás. Az eredmény megnyugtató, a sugárzás mértéke, kevesebb, mint amennyit egy téli napon az ablakon keresztül kapnánk. A computer által kibocsátott sugarak között nincs rákkeltő (UV-B és –C), az UV-A mennyiségétől pedig nem is fogunk lebarnulni. A röntgensugarak mértéke messze a megengedett határ alatt van és az új lapos képernyők egyáltalán nem sugároznak Mindez annak is köszönhető, hogy a monitorokra szigorú előírások vonatkoznak.

Egy probléma marad: az elektroszmog a kutatások szerint akadályozza a melatonin termelést az agyban, és ez a hormon felelős az ébrenlét-alvás ritmusáért. Ha felborul a rendszer, akkor az gyengítheti az immunrendszert, fejfájást okozhat és álmatlansághoz vezethet.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet