Hogyan kombináljuk a meditációt és a jógát

Hogyan kombináljuk a meditációt és a jógát
Hogyan kombináljuk a meditációt és a jógát

Ha a jóga és a meditáció kombinálását fontolgatod, talán azon tűnődsz, hogyan közelítsd meg a legjobban a két tudományágat.

A jóga segít javítani az összpontosítást és a mentális tisztánlátást, míg a meditáció a béke és a belső csend elnyerésére összpontosít. Nem kell minden nap órákat töltened ezeknek a diszciplínáknak a gyakorlásával, de napi néhány perc is sokat számíthat.

Íme néhány tipp, hogy a legtöbbet hozd ki mindkét gyakorlatból.

A meditáció és a jóga kombinálásának egyik módja, ha beépíted a jógagyakorlatodba. Ezt megteheted akár statikus, akár dinamikus pózokkal. Amikor statikus pózt végzel, a meditációs eszközöd gyakran a légzés vagy a testtudatosság. Gyakorolhatsz sétáló meditációt is. Mindkét technika során passzív hozzáállást kell fenntartanod, és hagynod kell, hogy bármi, ami az elmédben felmerül, reakció nélkül történjen. Egy mantra használata szintén segít abban, hogy jelen maradj a pillanatban, és kikapcsold a zavaró tényezőket.

Mind a jógának, mind a meditációnak hasonló tudományos előnyei vannak.

Kombinálva csökkenthetik a stresszt és a szorongást, javíthatják a szív egészségét, lassíthatják az öregedési folyamatot, és javíthatják az alvást. A meditáció csökkenti a béta agyhullámokat, javítja a memóriát és a koncentrációt is, ami azt jelenti, hogy kreatívabb és együttérzőbb leszel.

Az utolsó jóga meditációs póz a Shavasana. A shavasana szanszkritul “holttest pózt” jelent. Ez a póz segít a testnek elengedni a stresszt és földet érni. Ez egy nagyszerű hely a meditációs gyakorlat megkezdéséhez. Ha helyesen végezzük, segíthet a tudatosság mélyebb állapotának elérésében. A nyitott tudatosság meditáció például jó kiindulópontja egy jógagyakorlatnak.

Meditáció közben fontos, hogy rögzített testtartást tartsunk. A statikus pózok bizonyos típusai megkövetelik, hogy a légzésre összpontosíts, ahogy az belép és kilép a testből. Ilyenkor a meditáció teljes időtartama alatt meg kell tartanod a testtartásod. Könnyebbnek találhatod, ha egy pózban hosszabb ideig maradsz, mint egy másikban. Hasonlóképpen, a kántálás segít abban, hogy egyetlen pontra összpontosíts. Ha ez nem lehetséges, próbálj meg egy mantrát vagy vizualizációt használni, hogy a légzésre összpontosíts.

A meditáció mellett a jógameditáció segíthet megtanulni a gondolataidat irányítani.

Az agy ennek a folyamatnak az eredményeképpen megváltozik. Megváltoztatja az önkéntelen folyamatokat, és segít abban, hogy jobban összpontosíts a saját testedre. Ha megfelelően végezed, a jóga és a meditáció a béke mélyebb érzéséhez vezethet. Ezek a változások mélyreható hatással lesznek a testedre és a mentális állapotodra. Képes leszel a légzésedre és a tudatosságodra összpontosítani.

A jógának számos előnye van. Hatékony módja a rugalmasság, az erő és az állóképesség javításának. Segíthet az egészséges testsúly elérésében, csökkentheti a stressz-szintet, javíthatja a hangulatod, és javíthatja a szív- és érrendszeri egészséged. Ugyanekkor a meditáció segíthet a jó közérzet elérésében és a stressz enyhítésében.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet