Készüljünk fel az állásinterjúra

Készüljünk fel az állásinterjúra

Készüljünk fel az állásinterjúraEgy állásinterjún, mindenki igyekszik a tökéletességre, és arra, hogy a legjobb formáját hozza, hogy minden úgy történjen ahogy előre elterveztük, és a munkáltató is elégedett legyen. Nos, ezt nem mindig sikerül elérni, azonban néhány előre átgondolt trükk segítségével, gördülékenyebben mehet az egész interjú, és megfelelő felkészüléssel nagyobb esélyünk van a sikerre.

A legjobb, ha már a jelentkezéskor tisztában vagyunk a cég célkitűzéseivel, programjával, nézőpontjaival a minket érintő kérdésekben. Ehhez nem kell sokat tennünk, csak egy kicsit utánajárnunk a dolgoknak. Megnézni a cég internetes oldalát, a róluk szóló újságcikkeket, riportokat, stb., így máris tájékozottabban megyünk oda, és nem érhetnek váratlanul sem az esetleges kérdések.

Emellett rendkívül fontos, hogy az önéletrajzban önmagunkról kialakított kép hiteles legyen, és ezt szóban bizonyítani is tudjuk.

Érdemes felkészülni az esetleges kérdésekre is, melyek között lehetnek általánosak, rutinkérdések, és olyanok is, amikre nem számítunk. Ha egy ilyennel kerülünk szembe, akkor sem kell megijedni, megfelelő higgadtsággal, és egészséges magabiztossággal a kellemetlen helyzetekből is könnyedén kivághatjuk magunkat.

Fontos, hogy ne stresszeljünk sokat az interjú miatt, inkább kapcsolódjunk ki előtte való nap, és akkor nem leszünk olyan görcsösek, feszültek. Az állásinterjún célszerű az igazat mondani, mert ha valamiben füllentünk, később úgy is kiderül. Ez nem azt jelenti hogy a pozitív tulajdonságainkat ne említsük meg, hanem azt, hogy ne essünk át a ló túloldalára, mert azt könnyen kiszűrik.

További el nem hanyagolható tény, hogy a lehető legrosszabb benyomást okozhatjuk azzal, ha elkésünk. Inkább igyekezzünk pozitív képet kialakítani magunkról, hiszen fontos az első benyomás, és ne hozzunk szóba olyan dolgokat, aminek semmi köze nincs az interjúhoz.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet