Tanácsok a karrierváltás megtervezéséhez

Tanácsok a karrierváltás megtervezéséhez

Tanácsok a karrierváltás megtervezéséhezTalán épp elvesztett az érdeklődésed vagy más tevékenység érdekel. Talán magadnak szeretnél dolgozni. Ez csak egy pár dolog azok közül az okok közül, amelyek révén az emberek a változásra gondolnak.

Amennyiben hasonló helyzetben vagy, a körülményeket figyeld meg és állapítsd meg hogy mik a pontos szükségleteid. A legtöbb tanulmány azt igazolja, hogy csaknem minden ember vált munkát élete során, vagy
akár más területen kezd el dolgozni.

Itt van hát egy pár tanács ahhoz, hogy megtervezd a karrierváltást:

Kiértékelés és motiváció:

A legtöbb ember azért vált munkát, mert nem szereti már a meglévő munkáját, a főnökét vagy a céget ahol dolgozik. Célszerű meghatározni azokat az okokat, amelyek miatt rosszul érezzük magunkat. Nehéz meghatározni, hogy a munka során, vagy szabadidődben mi az, ami megelégedettséggel tölt el. Ahhoz hogy pontosan megállapítsd, hogy mi motivál, inspirál, elemezned kell azokat a tevékenységeket, amelyek örömmel töltenek el, vagy éppen nem szívesen végzed. A figyelmed irányítsd a tevékenységhez kapcsolódó hivatásbeli területekre. Legyen világos, hogy mi az ami érdekel téged, mi az ami motivál és újra fedezd fel céljaid amelyek sikerélménnyel töltenek el.

A potenciális szakterületek vizsgálata:

Ha megtudtad hogy pontosan mit szeretnél, elemezd a szakterületet ahol fejlődni szeretnél. Ne félj a bizonytalanságtó,l hiszen ez is a változási folyamat része. Az elemzés mélysége függ attól a változástól, amit el szeretnél érni.

Tanulmányok és képzettségek:

Meglehet hogy a gyakorlati képességeid kell fejlesztened és kiszélesíteni a tudásodat. Vizsgáld meg a továbbképzés lehetőségeit és hogy a munkaadó mennyire támogat ebben. Ha eldöntötted, hogy tovább szeretnél tanulni, bizonyosodj meg az új oklevelek által szerezhető lehetőségekről.

Legyen kiépített kapcsolati hálózatod:

A kapcsolati hálózaton keresztül ajánlhatnak téged munkákra. Kézzelfogható információt szerezhetsz azokról a cégekről ahol dolgozni szeretnél, vagy esetleg bemutathatnak olyanoknak, akik már az általad kiválasztott szakterületen dolgoznak.

Tapasztalat:

Ha egy új szakmával kerülsz kapcsolatba, készülj fel, hogy a 0-ról kell indulnod. Ha részmunkaidőben vagy önkéntesként kezdesz el dolgozni az új területen, megfelelő szakmai tapasztalatot szerezhetsz az új hivatáshoz.

Kutass más lehetőségek után a szervezeten belül, ahol jelenleg dolgozol:

Egyes emberek munkát vagy osztályt váltanak, nem feltétlen munkaadót. Sokkal produktívabb és motiváltabb lehetsz ha egy más osztályon, más munkakörben dolgozol. Ha a karrieredben változást szeretnél eszközölni, biztosnak kell lenned abban, hogy megvan a szükséges tudásod és képzésed ahhoz, hogy szembenézz az új kihívásokkal.

Légy rugalmas:

Tartsd fejben a céljaid, de ne feledkezz meg az akadályokról sem – ne hagyd hogy ezek elkedvetlenítsenek. Elemezd a lehetséges döntéseket és végezz olyan tevékenységeket, melyek közelebb visznek az új karrier eléréshez.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet