Tippek a karrier építéséhez. Hogyan jussunk előrébb?!

Karrierépítési tippek

Karrierépítési tippekAkármilyen szakterületről is legyen szó, (elvileg) minden dolgozó célja, hogy fejlődjön karrierjét illetően. Akár helyettesítő tanárból szeretne előlépni tanárrá, vagy pincérből étteremtulajdonossá, a karrierben való előrejutást az egyén által meglépett lépések határozzák meg.

Az előrelépés nem minden esetben garantált, főként az olyan helyeken, ahol ebben a szerencse nagy szerepet játszik. Egy pár alap dolgot figyelembe véve azért javíthatjuk az előrelépés esélyeit.

Ahelyett, hogy arról álmodoznánk, hogy egy nap átvesszük a cég irányítását, fontos, hogy a munkavállalók a napi teendőkre összpontosítsanak. Még ha el is akarjuk hagyni jelenlegi munkahelyünket, egy jó ajánlás sohasem jöhet rosszul.

Azok, akik nem végzik kötelességtudóan a munkájukat, megeshet hogy arrogánsnak vagy lustának fogják tartani. Az sem jó pont, ha szóvá tesszük, hogy sokkal jobb munkát érdemlünk, vagy több felelősséget. A főnökök azt szeretik, ha olyan emberek dolgoznak a cégnél, akik a munkahelyet egy jobb, kellemesebb hellyé teszik.

Vállaljunk minél több önkéntes munkát, legyen az akár céges vagy cégen kívüli tevékenység. Rengeteg új kapcsolatot szerezhetünk a munka által, és úgy tekintenek ránk, mint egy felelősségteljes munkatársra. A cégben való önkéntes munka által a felettesünk láthatja, hogy nem csak a minimum előírt munkát végezzük el. Az önkéntesség nem mindig segíti egyértelműen elő a karrierünkben való továbblépést, de hosszú távon kifizetődő lehet a megszerzett kapcsolatrendszer.

A külső korántsem minden, de ha jól nézünk ki és megőrizzük jó modorunkat, pozitívan befolyásolhatja karriercéljaink elérését. Azok, akik másnaposan, vagy nem egészen higiénikusan érkeznek munkába, a cég imázsát rontják, és nem utolsó sorban a többi munkatárs sem lesz elragadtatva tőlük.

Másrészt azok, akik nem viselkednek szakember módjára, azaz például pletykálnak, korántsem tűnnek olyannak, akik tényleg szeretnének előrelépni. Ahhoz, hogy jól nézzünk ki és szakemberhez méltón viselkedjünk nincs szükségünk méregdrága öltönyre vagy sznob viselkedésre, egyszerűen csak találjunk egy-egy jobb ruhadarabot és moderáljuk magunkat.

A tanulmányok folytatása azt sugallja főnökünknek, hogy megvan bennünk a további tudásra és a személyes fejlődés iránti vágy. Látogassunk szemináriumokat, olvassunk szakmai lapokat vagy akár végezzünk el ismétlő kurzusokat.

Ha naprakészek vagyunk és például csak mi tudjuk például egy új szoftver működését, lehet hogy meg fognak kérni bennünket arra, hogy mutassuk be a többieknek a használatát.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet

A karriercélokról

A karriercélok meghatározása elengedhetetlen ha szeretnénk az általunk meghatározott dolgokat elérni. Legyünk akár alkalmazottak,  vagy épp munka nélkül,…