Hogyan kezeljük a problémás munkatársainkat?

Hogyan kezeljük a problémás munkatársakat?Valószínűsíthetően egyszer mindenki szembesül egy-egy olyan munkatárssal, akivel nehéz kijönni. Az okok meglehetősen különbözőek lehetnek, megeshet, hogy a pletykálás nem tetszik nekünk, vagy akár a támadó jellegű viselkedés, esetleg csak hátráltatják munkánkat valamivel. A probléma kezelése különböző lehet a szituációtól függően, de egy dolog biztos: nem megoldás, ha hagyjuk a dolgokat úgy ahogy vannak, és arra várunk hogy megoldódjanak maguktól.

A legáltalánosabb problémát a munkahelyi pletyka okozza. A pletykás személy szereti közzétenni az általa megszerzett információt másokkal. Egyik módja eme probléma kezelésének, ha nem hallgatjuk meg. Ne adjunk ki olyan információt magunkról vagy másokról, amik jó alapjai lennének egy irodai pletykának. Ha azonban a társalkodó felünk ez irányba terelné a beszélgetést, váltsunk azonnal témát.

Egy másik típusa a nehezen elviselhető kollégáknak az erőszakos fajta. Ez a személy megpróbálja learatni babérjainkat, esetleg rossz színben feltüntetni a főnökünk előtt vagy állandóan utasítgat minket, habár ez nem az ő feladata volna. Ezzel az emberrel felvenni a kesztyűt nagy kihívás, de megéri.

Próbálkozzunk privát beszélgetést kezdeményezni vele, ez gyakran segít. Továbbá bizonyosodjunk meg afelől, hogy a felettesünk pontosa tudja, hogy mi milyen munkát is végzünk.

Ha olyan munkatársunk van, aki nem éppen munkahelyre való viccekkel traktál minket, a legjobb, ha személyesen próbáljuk meg vele megbeszélni, hogy a viccei nem helyénvalók.

Ez csak egy pár példa volt azokról a munkatársakról, akikkel problémánk adódhat a munkahelyen. Jól jegyezzük meg, hogy a személyes beszélgetések jó ötletnek tűnnek, de nem minden esetben hatásosak.

A következő lépés a felettesünk, vagy a HR bevonása. Ők elbeszélgetnek majd a delikvenssel a viselkedéséről. Ha ezek után bármiféle incidens történik, dokumentáljuk azt pontosan, jegyezzük fel a típusát, helyét és pontos idejét. Próbáljunk meg a lehető legkevesebbet érintkezni a problémás személlyel.

Néha – amikor sikerül megváltoztatnunk egy-egy munkatársunk viselkedését és nagyon zavar az minket – más pozíciót kell elfoglalnunk, vagy a legrosszabb esetben elhagyni a céget.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet