A szigorúan vett pozíciók negatív hatással lehetnek a cégünkre

Napjainkban, az állandóan változó környezetben csak egy dolog állandó: a változás. Tudom, közhelyes, de attól még igaz. Elengedhetetlen újabb és újabb ismeretek megszerzése.

Napjainkban, az állandóan változó környezetben csak egy dolog állandó: a változás. Tudom, közhelyes, de attól még igaz. Elengedhetetlen újabb és újabb ismeretek megszerzése. Ez a mikrovállalkozások életében legtöbbször automatikusan történik, szemben a kis-, és középvállalkozásokkal, ahol a folyamat tudatos tervezés eredménye, vagy legalábbis annak kellene lennie.

Cégünkben az a legjobb, ha olyan környezetet biztosítunk, amiben az állandó tanulás létrejöhet. Hogyan lehet ezt elérni? Minden cég más és más helyzetben, környezetben van, ezért pontos definíció csak egy átvilágítás után tehető, de van néhány általános pont, ami közelebb vihet bárkit ehhez a célhoz.

1. Senkinek nincs pozíciója

Azaz nincs hierarchia menedzserek, vezetők között. Mindannyian felelősek vagyunk mindenért a cégen belül, nem csak a saját munkánkért. Nincsenek főnökök és alárendelt személyek, csak értéket biztosító egyének. Túlságosan idealizált?

A pozíciók beskatulyázzák az embereket, ami sokszor a nem teljesen igazságos bérezést is jelenti. A ranglétra alján lévők azt gondolhatják, az ő gondolataik nem érnek annyit, mint a felettük állóké. Ez rossz közérzethez vezethet, és akár a munka rovására is mehet.

Pozíció megnevezések nélkül mindenki szava számít, senkit nem becsülnek le. A szervezeten belüli hierarchia automatikusan erősíti az alábbi dolgokat:

  • A pozíciók meglétének köszönhetően a felelősség mindig egy szinttel feljebb száll, a CEO-nál végződve. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy egyetlen munkavállalónak sem kellene felelősséget vállalnia tetteiért, döntéseiért. A pozíciók biztosítják afelől a dolgozókat, hogy a felettesük mögé bújjanak a felelősségvállalás elől.
  • A pozíciókkal a dolgozók egy bizonyos feladatkört kell csupán ellássanak, egyidejűleg elzárva más területektől. Ha csak egy területen jó valaki, nem fog tudni besegíteni, amennyiben szükség lenne rá.
  • A pozíciók által feljogosítva érezhetjük magunkat bizonyos dolgokkal kapcsolatosan – ez az élet bármely területén nagyon veszélyes tud lenni.
  • A pozíciók megosztottságot eredményezhetnek. A hatalom iránti sóvárgást elégítheti ki bizonyos esetekben. Ha valaki egy bizonyos fokú hatalomra tesz szert, mindent el fog követni, hogy meg is tartsa azt.

 

2. Senki ne rakja ki a diplomáit az iroda falára

A diplomák bizonylatul szolgálnak, hogy elértünk egy bizonyos szintet tanulmányainkban, azonban semmit nem mondanak arról, hogy kik is vagyunk valójában, vagy hogy milyenek vagyunk az üzleti életben.

Korábbi eredményességünk fog minket jellemezni, éppen ezért kell mindenkinek folytonosan a legjobb tudása szerint végezni dolgát. Azok az emberek, akik hasonló jellegű papírokra támaszkodnak, nem teljesen érzik magukat jól a bőrükben és nem a jelenben élnek.

3. Használjunk rotációs rendszert. Mindenki tanulja be a másik munkáját, hogy minden gördülékenyen menjen.

“Ezt én nem tudom megcsinálni” – mondat helyett legyünk kreatívak. A fentebb említett tanácsok vezérelve, hogy minden egyén próbálja magát kicsit a CEO szerepébe helyezni. Ehhez meg kell ismernie a céget kívülről belülről. Minden új alkalmazottnak tanítsuk be idővel az összes munkafolyamatot. Ez a rotációs rendszer abban is segítségünkre lesz, hogy javuljon a csapatszellem.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
HR
Tovább olvasom

Mi a dolga egy HR-esnek?

A HR-es egy olyan szakképzett dolgozó, aki a humánerőforrás osztályon dolgozik. A HR-es biztosítja a szakképzett munkaerő toborzás…
Mi a fizetés?
Tovább olvasom

Mi a fizetés?

Ha fizetésről beszélünk, az sok mindenkinek annyit jelent, hogy a munkaadó fizet valamennyi pénzt a munkavállalónak. Ez közel…