Hogyan kezeljük a munkahelyi konfliktust?

Hogyan kezeljük a munkahelyi konfliktust?

Hogyan kezeljük a munkahelyi konfliktust?Minden munkakörnyezetben előfordulhat hogy konfliktushelyzetbe kerülünk. A munkahelyi konfliktus megoldása lehet a probléma megbeszélése, vagy akár jogorvoslattal való élés is. Szerencsére a legtöbb munkahelynek megvannak a folyamatai a konfliktusok kezelésére. Ahhoz, hogy hatásosan tudjuk kezelni a munkahelyi konfliktust, fontos meggyőződnünk arról, hogy a vállalatnak van-e ezen témára vonatkozó szabályzata.

Vannak bizonyos konfliktushelyzetek, melyek kisebb volumenűek, ezeket gyakran szemtől szembe a dolgozók meg tudják oldani. Amikor azonban biztonságról, zaklatásról vagy egyéb más komoly témáról van szó, az első lépés a felettes értesítése kell hogy legyen.

Amint a menedzsment tudomást szerez a szituáció meglétéről, dokumentálja az esetet és tovább elemzi a részleteket. Ha a munkahelyi konfliktus oka szexuális, verbális vagy fizikális zaklatás, bántalmazás, a felettesnek kötelessége értesíteni a hivatalos szerveket, ahogy az elő is van írva a vállalat szabályzatában.

Egyéb munkahelyi konfliktusok megoldhatók e-mail váltással vagy beszélgetéssel. Az etikettet, pletykálást vagy relatív kisebb panaszokat tekintve, a konfliktus megoldható, ha egyszerűen csak kedvesen viselkedünk egymással.

Amennyiben a szituáció komolyabbra fordul, a menedzsernek gyakran dokumentálnia kell az esetet. Ez úgy tűnhet, hogy csak felesleges többletmunka, főleg ha az eset megoldódik, de jobb, ha felkészülünk a probléma kezelésére.

Egyes vállalatoknál életben vannak olyan szabályzatok, amelyeket követni kell, ha panasz érkezik. Az alkalmazottnak kötelessége követni ezeket az előírásokat. Ha a munkahelyi konfliktus annyira komoly, hogy a munkavállaló közvetlen életveszélynek vagy sérülésnek van kitéve, értesíteni kell a menedzsert és a jogi személyeket is egyaránt.

Gyakran fontos lehet a közvetítő szerep vállalása. Egy harmadik személy, aki nem a menedzser vagy más munkatárs, lehet a legjobb opció arra, hogy igazságos elbírálásba részesüljenek a konfliktusban álló felek. A legfontosabb dolog a munkahelyi konfliktusok kezelésében, hogy képesek legyünk kompromisszumot kötni a probléma megoldása érdekében.

Készüljünk fel arra, hogy meg tudjuk védeni álláspontunkat, de legyünk egyben engedékenyek is, hogy a problémákat minél hamarabb közösen orvosolhassuk.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Small talk - a csevej művészete
Tovább olvasom

Small talk – a csevej művészete

Tárgyalás előtti bemelegítés, ismerkedés az új kollégával, munkahelyi fogadás, mind-mind kiváló lehetőség, hogy beszélgessünk. Ami ennél is fontosabb,…

Mi a ranglétra?

A ranglétra fogalma arra vonatkozik, hogy az adott munkavállaló hogyan tud előrébb lépni a cégben, ahol dolgozik, azáltal,…