Hogyan kezeljük a munkahelyi konfliktust?

Hogyan kezeljük a munkahelyi konfliktust?

Hogyan kezeljük a munkahelyi konfliktust?Minden munkakörnyezetben előfordulhat hogy konfliktushelyzetbe kerülünk. A munkahelyi konfliktus megoldása lehet a probléma megbeszélése, vagy akár jogorvoslattal való élés is. Szerencsére a legtöbb munkahelynek megvannak a folyamatai a konfliktusok kezelésére. Ahhoz, hogy hatásosan tudjuk kezelni a munkahelyi konfliktust, fontos meggyőződnünk arról, hogy a vállalatnak van-e ezen témára vonatkozó szabályzata.

Vannak bizonyos konfliktushelyzetek, melyek kisebb volumenűek, ezeket gyakran szemtől szembe a dolgozók meg tudják oldani. Amikor azonban biztonságról, zaklatásról vagy egyéb más komoly témáról van szó, az első lépés a felettes értesítése kell hogy legyen.

Amint a menedzsment tudomást szerez a szituáció meglétéről, dokumentálja az esetet és tovább elemzi a részleteket. Ha a munkahelyi konfliktus oka szexuális, verbális vagy fizikális zaklatás, bántalmazás, a felettesnek kötelessége értesíteni a hivatalos szerveket, ahogy az elő is van írva a vállalat szabályzatában.

Egyéb munkahelyi konfliktusok megoldhatók e-mail váltással vagy beszélgetéssel. Az etikettet, pletykálást vagy relatív kisebb panaszokat tekintve, a konfliktus megoldható, ha egyszerűen csak kedvesen viselkedünk egymással.

Amennyiben a szituáció komolyabbra fordul, a menedzsernek gyakran dokumentálnia kell az esetet. Ez úgy tűnhet, hogy csak felesleges többletmunka, főleg ha az eset megoldódik, de jobb, ha felkészülünk a probléma kezelésére.

Egyes vállalatoknál életben vannak olyan szabályzatok, amelyeket követni kell, ha panasz érkezik. Az alkalmazottnak kötelessége követni ezeket az előírásokat. Ha a munkahelyi konfliktus annyira komoly, hogy a munkavállaló közvetlen életveszélynek vagy sérülésnek van kitéve, értesíteni kell a menedzsert és a jogi személyeket is egyaránt.

Gyakran fontos lehet a közvetítő szerep vállalása. Egy harmadik személy, aki nem a menedzser vagy más munkatárs, lehet a legjobb opció arra, hogy igazságos elbírálásba részesüljenek a konfliktusban álló felek. A legfontosabb dolog a munkahelyi konfliktusok kezelésében, hogy képesek legyünk kompromisszumot kötni a probléma megoldása érdekében.

Készüljünk fel arra, hogy meg tudjuk védeni álláspontunkat, de legyünk egyben engedékenyek is, hogy a problémákat minél hamarabb közösen orvosolhassuk.

0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
HR
Tovább olvasom

Mi a dolga egy HR-esnek?

A HR-es egy olyan szakképzett dolgozó, aki a humánerőforrás osztályon dolgozik. A HR-es biztosítja a szakképzett munkaerő toborzás…
Humánerőforrás-fejlesztés
Tovább olvasom

Mi a humánerőforrás fejlesztés?

A humánerőforrás fejlesztés segít az alkalmazottaknak a személyes és szervezői készségeit, tudását és képességeit fejleszteni. Olyan lehetőségeket rejt…

Mi a ranglétra?

A ranglétra fogalma arra vonatkozik, hogy az adott munkavállaló hogyan tud előrébb lépni a cégben, ahol dolgozik, azáltal,…
Megálljt parancsolt nekünk a világ!
Tovább olvasom

Megálljt parancsolt nekünk a világ!

A már pattanásig feszült, türelmetlen, rohanó világunkat nem várt jelenség rázta meg, melynek következményeiről, jövőbeli hatásairól, csak sejtéseink lehetnek.
Tovább olvasom

Az elérhetőség függőséget okozhat

Minden második munkavállaló még a nyaralás közben is elérhető, rendszeresen olvassa munkahelyi e-mail-jeit, sőt megválaszolja azokat. Tény, hogy…