Hogyan legyünk motiváltabbak munkahelyünkön?

Hogyan legyünk motiváltabbak munkahelyünkön?

Hogyan legyünk motiváltabbak munkahelyünkön?A legtöbb ember több időt tölt a munkahelyén, mint családjával, éppen ezért függ a teljesítménye és általános viselkedése a munkakörnyezettől. A pénzügyi kompenzáció mellett a pozitív visszacsatolás által érhető el jobb morál a dolgozók között. A munkahelyi motiváció növelésére legtöbbször az egyszerű gesztusok vannak hatással. Vonjuk be a dolgozót a céget érintő döntésekbe és hallgassuk meg véleményüket.

Ezáltal úgy érzik, hogy igenis fontos részei egy produktív csapatnak. A legtöbb esetben, ha a munkavállaló elismerve érzi magát, sokkal nagyobb energiát fektet a cég sikereibe.

Az alulfizetett, túl stresszelt dolgozók gyakran nem nyújtanak csúcsteljesítményt. Ha a dolgozók fontosak számunkra, tudassuk ezt velük és kompenzáljuk őket. Egy nagyobb, jól elvégzett munkáért adhatunk bónuszt, hogy tudják, elismerjük munkájukat. Ez nemcsak, hogy az önértékelésüket javítja, hanem a munkahelyi motivációt is elősegíti.

Ha valamit jól csinálnak dolgozóink, ajánljunk fel kisebb jutalmat vagy egy nem várt bónuszt. Leghet az egy őszinte elismerés, vagy akár egy fagylalt-kupon, ezek az apróságok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a dolgozó egy kicsivel többet tegyen a cégért, munkája elvégzéséért.

A jól szocializált csapattagok gyakran hozzájárulnak egymás sikereihez. A céges rendezvények népszerű módszerei a munkahelyi motiváció növelésének. Legyenek ezek az összejövetelek egyszerűek és nem kell hogy túl sokba kerüljenek ahhoz, hogy jelentőségteljes hatása legyen a dolgozókra. Egyes munkaadók ebédet rendelnek egyszer egy hónapban az elismerés jegyében, míg mások kávét vagy süteményt kínálnak a reggeli meetingekhez. Néha elég egy kis dolog, mint például az előbb említettek, hogy nagy változást érjünk el a morált illetően.

Míg az elismerés és a kompenzáció fontos a dolgozóknak, az egyéb juttatások, mint a fizetett szabadság vagy a betegbiztosítás is fontos szerepet játszhat abban, hogy a munkavállaló hogyan tekint munkaadójára. Azoknál a cégeknél ahol nincsenek ilyen juttatások, a dolgozók úgymond nem engedhetik meg maguknak, hogy betegek legyenek.

Egyesek teljesen kimerülnek, mivel nem engedhetik meg, hogy kimaradnak a munkából. Ha a dolgozók úgy érzik, hogy nem törődnek velük, zokon veszik ezt és rosszul teljesíthetnek a munkában.

Az is előfordulhat, hogy a lelkesedés hiánya miatt a dolgozók nem jönnek ki egymással. Menedzserként vagy cégtulajdonosként meg kell akadályozni a dolgozók közötti gyűlölködést azzal, hogy professzionális környezetet biztosítunk a számukra. Óvakódjunk a pletykálkodástól és ne engedjük meg senkinek, hogy sértegessen másokat.

A munkahelyi motiváció olyan helyen van jelen, ahol a munkavállalók értékesnek érzik magukat és tisztelik őket.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet

Álláskeresés

Sokak szerint a megfelelő állás megkeresése majdnem ugyanannyira fontos, mint az állás elnyerése az interjún. Persze a döntő…