Néhány szó a munkahelyi kiégésről (második rész)

Burnout SzindrómaBizonyos munkakörökben gyakrabban előfordul a kiégés. Különösen gyakori a burnout a tanároknál, az orvosoknál, a pszichológusoknál, illetve a kommunikációval foglalkozóknál. A nőknél gyakrabban fordul elő, mivel ők inkább hajlanak a maximalizmusra, mint a férfiak.

Ha fásultnak érzi magát, érdemes kivenni egy hosszabb szabadságot, amit tekintsen nyugodtan befektetésnek. Ne felejtse el, hogy egy kipihent, a munkahelyén jól és örömmel teljesítő ember magának és a családjának is többet tud adni. Szabadidejét gondolja át jól és használja ki értékesen. Akinek van hobbija, amit a maga örömére csinál, kiegyensúlyozottabb.

Próbáljon pozitívan hozzáállni a dolgokhoz és egy másik szemszögből is rálátni a problémákra.

A nap elején szánjon pár percet arra, hogy átgondolja a napi teendőit, felméri, melyik mennyi időt vesz igénybe. A nap végén fussa át gondolatban, mennyi mindent sikerült elintéznie, és ne felejtse el összegyűjteni azokat a dolgokat, amelyek jól sikerültek, jó érzéssel töltötték el.

Mondjon köszönetet valamiért és dicsérje meg magát, ha valamit jól csinált. A legapróbb dolog is számít.

Ha nem szereti a munkáját, nem szívesen jár be dolgozni, akkor át kell gondolnia, hogy mit csinálna szívesebben. Érdemes fejvadász cégek álláskínálatát folyamatosan figyelemmel kísérni és bátran lépni, ha nem érzi magát jól a munkahelyén, munkakörében.

A burnout kialakulásában fontos szerepet játszik a munkáltató. Fontos a jó kommunikáció, bevonni a dolgozót a döntéshozásba. Egy-egy projekt befejezése után át kell beszélni azt és nemcsak a hibákat, hanem a pozitívumokat is.

A munkavállaló ne csak a hibáiról szerezzen tudomást, hanem ismerjék el a sikereit is, kapjon objektív visszajelzést a teljesítményéről. A jó vezető szemmel kíséri a dolgozó mentális és fizikai állapotát is és figyelembe veszi az emberi tényezőket.

Léteznek burnout megelőző tréningek, amelyek nagy segítséget nyújtanak mindkét félnek: hosszú távon a dolgozó jól teljesít, a munkáltató megtart egy jó munkaerőt.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Small talk - a csevej művészete
Tovább olvasom

Small talk – a csevej művészete

Tárgyalás előtti bemelegítés, ismerkedés az új kollégával, munkahelyi fogadás, mind-mind kiváló lehetőség, hogy beszélgessünk. Ami ennél is fontosabb,…
Mi a zöld munkahely?
Tovább olvasom

Mi a zöld munkahely?

A zöld munkahelyeket más szóval környezetbarát munkahelyeknek hívjuk. A környezetbarát munkahely kialakítására számtalan megoldás van. Sok vállalat állandó…
Diákmunka
Tovább olvasom

Diákmunka

Napjainkban a tinédzserek egyre többen vállalnak munkát, már egész fiatal koruktól kezdve. A középiskolások körében is elterjedt az,…