Mire kell figyelnünk a diákmunka elvállalásánál?

Mire kell figyelnünk diákmunka elvállalásánál?

Mire kell figyelnünk diákmunka elvállalásánál?Első, és legfontosabb szempont diákmunka vállalásánál, hogy csak az a személy létesíthet hivatalos munkaviszonyt, aki már betöltötte a 16. életévét. Ezen kívül az a diák, aki középiskolában, vagy gimnáziumban folytat aktívan tanulmányokat, nappali képzésben, már betöltötte a 15. életévét, és bejelenti, hogy nyári munkát szeretne vállalni, egy iskolalátogatási igazolás kíséretében szintén jelentkezhet nyári munkára.

Ha olyan fiatal szeretne nyáron dolgozni, aki még nem töltötte be a tizenhatodik életévét, egy szülő, vagy hivatalos gyám által kiállított engedély bemutatásával szintén vállalhat nyári munkát. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a lehetséges munkáltató kér egy írásbeli engedélyt a szülőtől, hogy az engedélyezi a gyermek munkavállalását.

A nyári munkára jelentkező fiatalok általános jellemzője, hogy tapasztalatlanok, és tájékozatlanok. Az interneten, és a különböző hirdetésekben hozzájutnak az állással kapcsolatos alapvető információkhoz, azonban nem mindig tudják, mit kezdjenek vele, mert gyakran elvonja figyelmüket a pénzösszeg, így a lényegre, és az apróbb részletekre nem figyelnek.

Az egyik, leggyakoribb hiba, hogy a munkaadó nem köt írásbeli szerződést a diákkal, a tanuló így könnyen áldozatául eshet, egy estleges átverésnek. A javaslatok szerint, a diákoknak csak akkor kellene elkezdeni a tényleges munkát, amikor már az írásos szerződést megkötötték, és megegyeztek a részletekben. A szerződésben bele kell hogy foglalják a betöltött munkakört, a munka helyét, és a fizetés összegét.

0 Shares:
Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet

Karriercélok

A karriercélok fontos tényezői vagy mérföldkövei minden egyén életének, legyen az dolgozó ember, vagy munkakeresés fázisában lévő. A…
Online jelentkezés munkára
Tovább olvasom

Online jelentkezés munkára

Manapság az embereknek rohanásból áll az élete. Mindannyian szeretnének több időt szentelni magukra, a családjukra avagy a barátaikra.…