Mire kell figyelnünk a diákmunka elvállalásánál?

Mire kell figyelnünk diákmunka elvállalásánál?

Mire kell figyelnünk diákmunka elvállalásánál?Első, és legfontosabb szempont diákmunka vállalásánál, hogy csak az a személy létesíthet hivatalos munkaviszonyt, aki már betöltötte a 16. életévét. Ezen kívül az a diák, aki középiskolában, vagy gimnáziumban folytat aktívan tanulmányokat, nappali képzésben, már betöltötte a 15. életévét, és bejelenti, hogy nyári munkát szeretne vállalni, egy iskolalátogatási igazolás kíséretében szintén jelentkezhet nyári munkára.

Ha olyan fiatal szeretne nyáron dolgozni, aki még nem töltötte be a tizenhatodik életévét, egy szülő, vagy hivatalos gyám által kiállított engedély bemutatásával szintén vállalhat nyári munkát. Ezt úgy lehet megoldani, hogy a lehetséges munkáltató kér egy írásbeli engedélyt a szülőtől, hogy az engedélyezi a gyermek munkavállalását.

A nyári munkára jelentkező fiatalok általános jellemzője, hogy tapasztalatlanok, és tájékozatlanok. Az interneten, és a különböző hirdetésekben hozzájutnak az állással kapcsolatos alapvető információkhoz, azonban nem mindig tudják, mit kezdjenek vele, mert gyakran elvonja figyelmüket a pénzösszeg, így a lényegre, és az apróbb részletekre nem figyelnek.

Az egyik, leggyakoribb hiba, hogy a munkaadó nem köt írásbeli szerződést a diákkal, a tanuló így könnyen áldozatául eshet, egy estleges átverésnek. A javaslatok szerint, a diákoknak csak akkor kellene elkezdeni a tényleges munkát, amikor már az írásos szerződést megkötötték, és megegyeztek a részletekben. A szerződésben bele kell hogy foglalják a betöltött munkakört, a munka helyét, és a fizetés összegét.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet