10 motivációs ötlet

10 motivációs ötlet

10 motivációs ötletManapság sok szó esik a motivációról. Előfordul néha Önnel is, hogy kifejezetten nehéz összeszedni magát és a teendőkre koncentrálni?

Amihez az embernek nincs kedve, azt nehezebben is végzi el, amint arra kerül a sor, minden más fontosabbnak tűnik.

 

 

1. Tisztázza le magában, mit is szeretne elérni, mit kell ténylegesen megtennie. Tegye fel a következő kérdést:

Tényleg meg kell csinálnom ezt a munkát, amit elkezdek? Furcsán hangozhat a kérdés, de sokszor azért nehéz elkezdeni egy feladatot, mert titkon úgy érezzük, hogy teljesen felesleges megcsinálni, esetleg másvalakinek kellene elvégeznie. Azért, hogy könnyebben lássunk neki a feladatnak, egyértelműen döntsük el, el akarjuk-e végezni a munkát, vagy sem. Ha a fenti kérdésre a válasz egyértelműen igen, akkor tudatosan tegye meg a megfelelő lépéseket.

2. Fedezze fel, hogy Önt mi ösztönzi a legjobban. Pénz, elismertség, egy nehéz feladat elvégzése, határidő vagy az, ha egy csapat tagja? Ha tudja, hogy mi az, ami motiválja, akkor szervezze ennek megfelelően a feladatait. Önnek pl. mozgatórugó, hogy csapatban dolgozik, akkor szervezze munkáit akár önkéntes alapon is csapatba.

3. Ismeri a kifejezést: az lebeg a szemem előtt, hogy… Akkor viszont tényleg képzelje el lelki szemeivel, ahogy nagy kedvvel végzi a feladatát, esetleg karöltve a többiekkel, vizualizálja azt az érzést, amikor elvégezte a feladatot és elégedetten hátradől. Érezze a büszkeséget és természetesen a megkönnyebbülést is. Minél színesebben, részletesebben képzeli el a dolgot, annál hatékonyabb.

4. Állítsa át a belső programját. Azok helyett a mondatok helyett, amelyek elveszik a kedvét a munkától („Ez rettentő nehéz!”, „Nem tudok koncentrálni.”, „Lehetetlen megcsinálni határidőre! stb.) programozza magát pozitívan: „Ez egy nagyon szórakoztató és érdekes feladat.” „Gyerekjáték megcsinálni.” Meglátja, hogy a pozitív mondatok előrelendítik a munkájában (is.)

5. A legtöbb ember teljesítményére jól hat, ha közeledik a határidő. Ezt Ön is kihasználhatja, írja be a határidőnaplójába kiemelt helyre a saját magának szabott határidőket, úgy, hogy ne kerülhesse el a figyelmét, kezelje ezeket úgy, mintha a főnöke által meghatározott leadási határidők lennének és vegye komolyan. Ha részfeladatokra bontotta egy hosszabb időt igénybe vevő munkáját, akkor részhatáridőket is határozzon meg. Így még könnyebben vág bele a feladatba.

6. Jutalmazza meg saját magát. Tűzzön ki magának egy díjat, amit elnyer, ha végrehajtja a feladatát. Ez lehet egy mozijegy, egy könyv, amire régóta vágyott, egy masszázs, tehát bármi, ami érdemes arra, hogy az első helyezett megkapja. Írja fel, hogy pontosan mi a jutalom: „Ha ezt a prezentációt sikeresen megírom és előadom, akkor megveszem magamnak azt a CD-t, amire már régóta szeretnék.” Tegye borítékba, úgy, hogy mindig elolvashassa, ha úgy érzi, szüksége van rá. Amit megígért magának, azt tartsa is be!

7. Készítsen haditervet. Sokszor az a probléma, hogy egy feladathoz szükséges időt nem tud az ember megfelelően felmérni, nem is beszélve az előre nem látható hátráltató tényezőkről. Így olyan érzése van a dolgozónak, hogy már régóta meg kéne csinálni a feladatot, mégse jut vele semmire. A megoldás erre egy jól felépített táblázat, ahol a konkrét feladatot, a határidőt, a saját határidőt, és a jutalmat is fel lehet tüntetni, a nagyobb feladatokat kisebbekre bontva.

8. Készítsen napi időbeosztást. Könnyebben lát munkához, ha előzőleg végiggondolja a napi teendőit rangsorolva azokat. Jegyezze fel melléjük, hogy mennyi időt szán rá és hagyjon magának szusszanásnyi időt (cigaretta, nem várt telefonok, kollégák kérdései, egy kávé stb.) Kezdje a kellemetlen feladatokkal, akkor hamarabb maga mögött tudja azokat és tartsa szem előtt a kiérdemelt jutalmat a különösen bonyolult feladat elintézéséért. Ha befejezett egy-egy feladatot, akkor húzza ki azokat a listájáról. Amelyikkel nem végzett, az maradt másnapra.

9.Ünnepeljen! Kevésbé motivált az ember, ha nem kapja meg a neki járó elismerést. Természetesen nem várható el, hogy mindig tapsoljon valaki Önnek és virágokat küldjön az öltözőbe, de az is sokat segít, ha saját maga elismeri a teljesítményét. Mi magyarok amúgy is keveset dicsérjük magukat és másokat is, tehát itt az ideje, hogy Ön megtörje ezt a rossz szokást. Ha valamit jól csinált Ön, vagy a kollégája, partnere, ne legyen rest: dicsérjen, ünnepelje magát és másokat is. Sokat lendít a munkahelyi légkörön, ha egy nehezebb munka után spontán kezdeményezésre, elmegy a munkatársaival ünnepelni.

10. Ha semmi nem segít: vannak olyan napok, amikor semmi nem megy, az ember csak ül a munkája fölött és nincs semmihez kedve. Akkor adjon magának egy kevés szabadidőt, menjen el korábban, ha van rá lehetősége (pl. túlóra miatt). Csináljon valami egészen mást, és ne azon gondolkodjon, hogy mennyi minden elintéznivalója van. Töltődjön fel, így mindenki jobban jár. Ha ez is kevés lenne, akkor vegyen ki egy szabadnapot és csinálja végre azt, amihez igazán kedve lenne, azon a napon vágja sutba egy időre a követelményeket. Másnap már újból jól tud teljesíteni a munkahelye, a családja és a barátai felé.

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet