Kísérőlevél

Kísérőlevél
Kísérőlevél

Te mit gondolsz a kísérőlevél intézményéről? Hasznos? Vagy esetleg nem is kell? Nekem eddig mindig bejött. Azt hiszem…

Nem olyan nagy munka egy kísérőlevelet összerakni de adott esetben egy új munkahely megszerzésénél segíthet, hogy feléd billenjen a mérleg nyelve. Azt hiszem, hogy inkább jó, mint nem. És ha már ilyen, akkor legyünk hatékonyak és rakjunk össze gyorsan egyet.

Ha elszánod magad a kísérőlevél mellett, akkor logikus (és időtakarékos megoldás) keresni egy sablont. Elvégre nem áll rendelkezésedre végtelen idő, nemigaz? Szóval keresni kell egy mintát. Ez nem is olyan egyszerű, hiába barátod a Google. Találataid messze nem rólad fognak szólni. (Hm… igen, a Microsoft-nak is van pár.)

Tanulság

Az időd korlátozott, de az első kísérőlevélre bizony rá kell szánni az időt. Ennek segítségével a későbbi kísérőlevelek használhatják sablonnak az eredetileg megírtat. Nevezzük ezt alapsablonnak. Sablonként történő használata egyszerűsíti az önéletrajz mellé tűzött plusz infók elkészítésének folyamatát, hatékonyabbá és remélhetőleg sokkal gyorsabbá téve azt.

Az alapsablon tartalmazhat felsorolást, hasonlóképpen, mint egy önéletrajz vagy készítheted bekezdésekkel formázottan is, ami inkább megfelel a folyószöveg formátumnak.

Ez utóbbi tradicionálisabb megjelenést ad, és sokan inkább ezt kedvelik. Minél “magasabbra” tör valaki a munkahelyváltásaival, annál elfogadottabb a kísérőlevél felsorolás-formátumú megjelenése. Mintha – ki nem mondottan, de – ezzel is a menedzserek időgazdálkodására vigyáznánk. A menedzserek “alapbeállítása” az elfoglalt, a felsorolás ​​formátum használatának itt optikailag vannak előnyei. Később ez a kísérőlevél-sablon teszi lehetővé számodra új pozíciók megpályázásánál a gyors változtatások elvégzését, a képességeid pozíciónak megfelelő hangsúlyozását. (Kérdés, mennyire jó ez, ha több pozícióra is jelentkezel ugyanannál a cégnél…)

Hogy néz ki egy felsorolás jellegű kísérőlevél sablon?

A jó felsorolás jellegű sablon dátummal, címmel és üdvözlettel kezdődik. Ezután érdemes hivatkozni a megpályázott pozícióra. Nyisd meg magát a sablont egy olyan rövid bekezdéssel, amely kiemeli a választott területtel harmonizáló elsődleges képességeidet, például a több éves tapasztalatot, és írd le, hogy ezzel hogyan járulhatsz hozzá a vállalat sikeréhez. Vedd végig a jó tulajdonságaid egy-egy újabb bekezdéssel. (Ha megvagy, készíts biztonsági másolatot az elkészült anyagról.)

A felsorolásodban tulajdonképpen azokat kell leírnod, amiről amúgy az interjún beszélni is fogsz. Így az interjúztató dupla megerősítést kap rólad, úgymond így sulykolhatod magad felé.

Az utolsó bekezdésed legyen frappáns lezárása a kísérőlevelednek. Mutass rá ismét, hogy mennyire értékes lennél a munkaadónak, majd az önéletrajzon kívül ide is helyezd el a telefonszámodat, email címed és köszönd meg az olvasó eddigi figyelmét.

Ha jó a sablonod, akkor pozitív megerősítést ad rólad, hangsúlyozza azokat az előnyöket, amivel hozzájárulsz a vállalat életéhez, amennyiben téged választanak. (A munkaadók nem feltétlenül törődnek azzal, mit akarsz, hanem, hogy milyen hasznot jelenthetsz a számukra. A kísérőlevél sablonodnak és az önéletrajzodnak ezt kell tükröznie felé.)

Pályázat, önéletrajz, motivációs levél – csak semmi hazugság

Milyen alternatíva a standard bekezdéssel formázott kísérőlevél sablon?

Ez – ahogy föntebb is írtam – a tradícionálisabb megoldás. Úgy kezdődik, mint a felsorolás, dátummal, üdvözlettel és a szokásos hivatalos levelezési protokollokkal.

Ezután három vagy négy bekezdést készíthetsz tömb formátumban. Az első bekezdésben rámutathatsz a több éves tapasztalataidra, az igénybe vett oktatásokra, képesítéseidre. A második bekezdésben kifejezheted abbéli óhajod, hogy csatlakozni kívánsz a szervezethez. A harmadik bekezdésben részletesebben fejtsd kis a tapasztalataidat és a képesítéseidet.

Az utolsó bekezdésben pedig mutass rá a nyilvánvalóra, azaz említsd meg, hogy az önéletrajzod csatolva van a leveledhez, és a bemutatkozáshoz ill. a pozíció megvitatásához minél előbb találkozni szeretnél az olvasóval, ahol szívesen felvázolnád a pozícióval kapcsolatos ötleteidet.

Említsd meg, hogy a következő néhány napban keresni fogod a pályáztatót, írd le a telefonszámoddal és az email címeddel egyetemben, hogy amúgy mikor tudsz a rendelkezésére állni, majd írd alá a lapot.

Ez a kísérőlevél sablon is egy jó formája a figyelemfelkeltésnek, emellett szintén hangsúlyozza, hogy mit tehetsz a vállalatért.

Ha a föntebbi két kísérőlevél formából valamelyiket megvalósítod, jó eséllyel törsz a célul kitűzött pozíció elérésére.

19 Shares:
Ez is tetszhet

A karriercélokról

A karriercélok meghatározása elengedhetetlen ha szeretnénk az általunk meghatározott dolgokat elérni. Legyünk akár alkalmazottak,  vagy épp munka nélkül,…