Olvastál mostanában jó álláshirdetést?

Olvastál mostanában jó álláshirdetést?
Olvastál mostanában jó álláshirdetést?

„A feladatlista legyen tömör, a többit meg majd az interjún elmondjuk!”

2. lépés – Álláshirdetés

A jó álláshirdetés ismérvei

Hogy milyen is a jó álláshirdetés? Olyan, amibe az álláskereső „beleszeret”.

Már az első olvasást követően a jelentkező úgy érzi, hogy ez végre neki szól, hiszen nem a sablonos, következésképp unalmas feladatlistát látja, hanem egy igényes, személyre szóló, a vállalati kultúrából egy szeletet mutató ígéretes lehetőséget.

A szervezetek oldalán azonban a hirdetés szövegezésére, megjelenésére, továbbá kincset érő karrieroldalára, meglátásaim szerint, nem fordítanak kellő figyelmet. Az álláshirdetés megfogalmazása HR + szakmai vezetés + marketing feladat egyszerre.

A szakmai vezetés oldaláról, téves az a beállítódás, miszerint a hirdetésben szereplő „feladatlista legyen tömör, a többit meg majd az interjún elmondjuk”. Azon jelentkezők fognak a hirdetésre jelentkezni, akik a leírtak alapján „képesek magukat beleképzelni” az adott pozícióba, tágabban szervezetbe, ehhez pedig több szükséges néhány általános, a konkurencia által is felsorakoztatott feladatleíráshoz.

Következésképp, már az interjúra sem kerül sor, ha nem sikerül „megfogni” a potenciális jelentkezők rétegét.

Folytatjuk…

1. lépés – Milyen céget/jelöltet keresek?

2. lépés – Álláshirdetés

3. lépés – Jelentkezés

4. lépés – Előszűrés, interjú

5. lépés – Visszajelzés

6. lépés – Utókövetés


Jelen cikk a „Paradigmaváltás a toborzás-kiválasztásban” c. témasorozat második részeként, a kiválasztási életciklus állomásait mutatja be gyakorlati példákkal, gondolatokkal, ténymegállapításokkal fűszerezve.

Olyan kérdésre ad választ, miszerint „a kiválasztási szempontok során számítanak-e még az emberi értékek?”. Azonosítja „a tökéletes jelölt, valamint a megnéznénk még egy jelöltet szindróma” jelenségét.

Kijelentéssel kíván élni, miszerint a jelöltélmény nem az interjún, hanem az előszűréskor kezdődik”.

Végezetül foglalkozik a közeljövő interjú kérdéseivel is, úgy mint: Hány követőd van? Mely cégekkel volt már együttműködésed?

A témáról Ötvös Bernadett, HR Generalista ír. (A cikk első része itt.)

Vélemény, hozzászólás?
Ez is tetszhet
Mi a sommelier munkája?
Tovább olvasom

Mi a sommelier munkája?

A sommelier azaz a borszakértő feladata, hogy segítsen a vendégeknek kiválasztani a legjobb bort, akár egy előkelő étteremben,…